Naše služby jsou zaměřeny na nejdokonalejší možnou péči o Vaše vozidlo. Vše za použití těch nejlepších a nejšetrnějších přípravků a nástrojů.

Aktuality a články

Dekontaminace laku
Dekontaminace laku 20. 2. 2022

Kontakt

Mimoňská 360, 471 23 Zákupy
Navigovat na mapě
50.6833797N, 14.6486164E

Telefon:

+420 777 207 394

E-mail:

info@fajneauto.cz

Jakou ochranu laku? Vosk, sealant či keramickou ochranu?

Jakou ochranu laku? Vosk, sealant či keramickou ochranu?

Kdo si chce své auto udržet v dobré kondici po dlouhou dobu, určitě stojí za to popřemýšlet o nějaké ochraně laku. Lak totiž chrání barvu a karoserii auta. Pokud nechráníme lak, může dojit k jeho poškození. Poškozený lak přestává chránit barvu a karoserii auta a tím může docházet k počátkům koroze a rychlého stárnutí a znehodnocení auta. Proto ochrana laku je nesmírně důležitá.

V dnešní době si můžeme vybírat opravdu z velké škály ochran laku. Prodávají se tuhé vosky, tekuté vosky, různé sealenty a nejpopulárnější a čím dál žádanější ochrany laku v podobě keramik.

Všechny tyto produkty chrání lak před přírodními vlivy, jako je kyselý déšť, UV záření, v zimě mráz a sůl. Brání přilnutí kontaminantů k laku. Co jsou to kontaminanty jsme si řekli v blogu „Dekontaminace laku“. Jen zdůrazním, dlouho ležící kontaminanty v podobě ptačího trusu nebo hmyzu na laku bez ochrany, mohou tímto lakem prostoupit v celé jeho tloušťce a tím lak nenávratně poškodit. Další důležitou vlastností ochran je výživa laku a udržení elasticity neboli pružnosti laku.

Jakou ochranu tedy zvolit? Pokud zakoupíte jakoukoliv ochranu v detailingovém obchodě, určitě budou všechny kvalitní. Většinou, se liší cenou, náročností aplikace, délkou působení (životnosti), pro někoho může být rozhodující i vůně, která může aplikování zpříjemnit. Pojďme si tedy říct něco bližšího k jednotlivým ochranám.

Tuhé vosky

přírodní – vyrábí se z přírodních produktů obzvláště z brazilské karnauby, vyznačují se velikým leskem a zvýrazňují hloubku barvy.

syntetické – jsou vyráběny průmyslově

Nanáší se po menších dílech a po zavadnutí se můžou hůře stírat. Stíráme vždy mikrovláknovou utěrkou s dlouhým chlupem. Jejich životnost je někdy udávána až na jeden rok.

Tekuté vosky

vyrábí se kapalné v rozprašovačích, až po krémové v tubách.

Jejich aplikace je mnohem snažší než u vosků tuhých. Můžeme nanášet po větších dílech a stírání jde zpravidla s lehkostí. Stíráme vždy mikrovláknovou utěrkou s dlouhým chlupem. Jejich životnost je udávána v řádech týdnů.

Sealenty

vyrábí se především v rozprašovačích nebo sprejích. Jsou to ochrany na bázi polymerů. Jejich předností je veliká hydrofobita (odvod vody z laku). Aplikace je podobná jako u tekutých vosků. Stíráme vždy mikrovláknovou utěrkou s dlouhým chlupem. Životnost se udává až půl roku.

Keramika

 vyrábí se v kapalném stavu v malinkých lahvičkách o objemu 30 – 50 ml. Nanáší se aplikátorem ve více vrstvách. Keramika dodává veliký lesk, prohloubí barvu, vytváří hydrofobní efekt, může mít i samočistící účinky. Po vytvrdnutí, vytvoří tvrdou krustičku, která může ochránit i před menšími škrábanci. Životnost se udává až na několik let za předpokladu pravidelné údržby. Cena je ale v řádech tisíců, proto je potřeba si uvědomit, jestli se budete chtít do aplikace pustit sami, nebo to necháte na odbornících jako např. u mě ve FajneAuto.

Upozornění na závěr!!! Ať už budete aplikovat jakoukoliv ochranu, vždy pracujte ve stínu a se studeným lakem. Aplikování ochrany je taková třešinka na dortu, nejdůležitější před aplikací je lak pořádně umýt a dekontaminovat. Popisuji v blocích „Jak šetrně umýt auto“ a „Dekontaminace laku“. Udávané životnosti ochran berte s rezervou. Jejich životnost se odvíjí od toho, jak často s autem jezdíte, po jakých silnicích nebo cestách se pohybujete, a jak často se věnujete mytí auta. Proto nejde nikdy přesně určit, jakou ochranu na auto aplikovat. Vždy je to o nějakém doporučení a své zkušenosti, která ochrana vám bude lépe vyhovovat. Stále ale platí, jakákoliv ochrana je lepší než žádná ochrana.



Předchozí článek | Další článek