Naše služby jsou zaměřeny na nejdokonalejší možnou péči o Vaše vozidlo. Vše za použití těch nejlepších a nejšetrnějších přípravků a nástrojů.

Aktuality a články

Dekontaminace laku
Dekontaminace laku 20. 2. 2022

Kontakt

Mimoňská 360, 471 23 Zákupy
Navigovat na mapě
50.6833797N, 14.6486164E

Telefon:

+420 777 207 394

E-mail:

info@fajneauto.cz

Dekontaminace laku

Dekontaminace laku

Dekontaminací laku docílíte dokonale čistého hladkého a zrcadlově blýskavého laku. Vaše auto bude ještě zářivější, i když jste ho před tím pořádně a poctivě umyly. Dekontaminace se hlavně provádí, pokud chcete dál pracovat s lakem, leštit ho, nebo nanášet některou z ochran jako např. vosk nebo keramiku. Existují dva druhy dekontaminace, dekontaminace chemická (kontaminanty rozpouštíte za pomocí chemických přípravků) a dekontaminace mechanická (lak čistíte speciální hmotou nazývanou clay, čte se „klej“, která připomíná modelínu).

Co je dekontaminace a k čemu slouží, už víme. Co jsou to ale ty kontaminanty?

S jistotou můžu říct, že je má na svém autě úplně každý. Jsou to: mrtvý hmyz (ulpívá především na přední části auta), asfaltové tečky (běžný asfalt ze silnic, po kterých jezdíme, ten hlavně najdeme na bocích auta přímo za koly), pryskyřice známá jako smůla ze stromu (může být po celém autě, obzvláště pokud parkujete pod stromy), polétavá rez drobné kovové částečky poletující ve vzduchu, může to být průmyslový spad, úlomky z brzdových destiček z okolních aut (nachází se po celém autě), ptačí trus to je jasné o co jde (vyskytovat se může opět po celém autě). Toto je výčet nejběžnějších kontaminantů, které musíte odstranit, aby váš lak byl perfektní.

Jak tedy na to?

Před tím, než začnete dekontaminovat, musíte nejprve auto pořádně umýt. Popisuji v blogu „Jak šetrně umýt auto“.

Po umytí auta si připravte: odstraňovač asfaltu (tar remover), odstraňovač polétavé rzi (iron remover), odstraňovač pryskyřice. Hmyz jste odstranily již při mytí auta. Kvalitní mikrovláknové utěrky, čistící hmotu clay a clay lubrikant. Přípravky doporučuji kupovat v detailingových obchodech, které disponují sortimentem přesně pro tyto účely.

V prvním kroku budeme odstraňovat asfaltové tečky. Vezměte si tar remover a obejděte celé auto kolem dokola. Jakmile zahlédnete černé tečky, jemným rozprachem ho přes ně naneste. Po chvilce se začnou tečky rozpouštět a budou stékat směrem dolů. Budou se tvořit takové hnědé „žížalky“. Mikrovláknovou utěrkou je lehce setřete, než zaschnou. Asfaltové tečky nemusíte odstranit hned na poprvé. Po setření vám tam určitě nějaké zůstanou, ale budou menší.

Důležité je, hlavně netlačit, nedřít!!! Proces opakujte do té doby, dokud tečky zcela nezmizí. Asfalt je pryč a v druhém kroku odstraníte pryskyřici. Stejně jako v předchozím kroku, s tím rozdílem, že v ruce máte odstraňovač pryskyřice, obejděte celé auto a pokud zahlédnete kapku (flíček, nebo dokonce flek) mléčné tuhé hmoty, opět jemným rozprachem naneste tentokrát odstraňovač pryskyřice a nechte chvilinku působit. Nenechte zaschnout a mikrovláknovou utěrkou setřete.

Pryskyřici určitě také neodstraníte napoprvé, proto proces opakujte, dokud zcela nezmizí. Pryskyřici, už máte také z laku odstraněnou, tudíž se můžete přesunout na polétavou rez. Iron removerem postříkejte celé auto a nechte působit cca 10 minut. Po chivlce začne s polétavou rzí reagovat a začne se zbarvovat do fialové barvy. V tomto momentě uvidíte, kolik polétavé rzi vaše auto pochytalo. Myslím si, že budete překvapeni. Spousta lidí si myslí, že má lak v relativně dobré kondici. Kdo ale dojde až sem, pochopí a hlavně uvidí, jak lak na autech trpí.

Polétavou rez může pochytat i nové auto při transportu. Když si uvědomíme, kolik kovových částeček máme zapíchaných v laku a že je to počátek tvorby koroze, určitě s tím budete chtít něco dělat. Proto si přečtěte blog „Ochrana laku“. Iron remover nenechte zaschnout. Opláchněte ho z auta proudem vody, nebo tlakovou myčkou. A je hotovo. Pro dekontaminaci těchto kontaminantů jsme používali chemické přípravky, proto můžeme říci, máme hotovou chemickou dekontaminaci.

Upozornění! První a druhy krok lze prohodit, a však oba kroky musí být provedeny před zahájením odstraňování polétavé rzi. Proč? Je to jednoduché. Polétavá rez se může nacházet pod asfaltovou tečkou nebo flíčkem pryskyřice. Teď vás čeká mechanická dekontaminace. Vezměte si clay. Prodává se většinou ve 100 g cihličkách. Celý používat nebudete, proto z cihličky kousek odtrhněte. Chvilku ho hněďte jako modelínu. Clay se zahřeje a bude tvárnější. Vymodelujte z něj silnější placičku, aby se vám velikostí vešla pod dva prsty (ukazováček a prostředníček).

Clay lubrikant nastříkejte na lak i clay. Vezměte clay a lehce sním klouzejte po laku. Postupujte po malých částech. Neustále kontrolujte, jak se caly špiní. Pokud je špinavý, přehněte ho na půl špinavými stranami k sobě a opět vymodelujte placičku pod prsty. Po cleyovaném kousku vysušte a vyleštěte místo mikrovláknovou utěrkou. Po vyčištění by měl být čištění úsek hladký, čistý a  ještě více blýskavý než okolí. Takto, kousek po kousku vyčistěte celé auto.

Pozor!!! Clay nesmí být hodně špinavý, abyste si naopak lak nezničily. Jakmile vám clay upadne na zem, musíte ho vyhodit a vzít si nový. I malinkaté zrníčko nečistoty, které by se na clay po pádu na zem přichytilo, by vám mohlo lak poškrábat. Pokud jste prošly celé auto, mechanická dekontaminace je hotová a vy se můžete kochat ještě zářivějším lakem a sytější barvou.



Předchozí článek |